Omurga Enfeksiyonları
Omurga enfeksiyonları bir diğer ismi de nonspeksifik bakteriler olarak bilinmektedir. Bu bakteriler ameliyat işlemi gerçekleşmiş veya gerçekleşmemiş olan tüm alanlarla karımıza çıkmaktadır. Bilindiği gibi bakteriler bulunduğumuz her ortamda ve cildimizde bulunmaktadır. Bu bakteriler omurgaya gelip bulaşması durumunda ise oldukça ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu belirtilerin arasında ağrı, ateşlenme, halsizlik ve kilo kaybı gibi bulguların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sorunlar ise oldukça ağrılı durumlardır.
Omurga enfeksiyonunun teşhisinde öncelikle hastanın şikayetleri dinlenmektedir. Doktorun muayenesinin ardından teşhisi koyabilmek için bazı testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu testlerin içerisinde çeşitli kan tetkikleri ve bazı görüntüleme işlemleri yer almaktadır. Yapılan olan kan testleri vücudunuzda ne tür bir mikrobun yer aldığını göstermektedir. Tüm bu işlemlerin ardından omurga enfeksiyonunun tedavisine karar verilmektedir. Bazı enfeksiyon tedavileri cerrahi işlem gerektirirken bazıları ise antibiyotik kullanımı ile yok olmaktadır. Tedavi işleminin türü ve süresi ise hastalığa neden olan mikroorganizmaya göre farklılık göstermektedir.
Tedavi aşamasında kullanılan antibiyotikler ve antifungal ilaçlar ağızdan alınarak tedavi edilmektedir. Eğer damardan herhangi bir işlem uygulanması gerekiyorsa bu işlem hastanede gerçekleştirilmektedir. Tedavi süresi ise hastanın durumuna göre farklılık göstermektedir. Cerrahi işlem gerektiren omurga enfeksiyonları ise vücutta anormal hareketlerin ortaya çıkması durumunda uygulanmaktadır. Bu durumlar ise omurga kayması, yana eğilme, kamburluk gibi aşırı ağrılı durumların ortaya çıkması ile cerrahi işlem uygulanmaktadır. Böyle durumlarda ise cerrahi müdahale ile omurga da oluşan baskının engellenmektedir. Uygulanan cerrahi müdahalelerin çeşidi ise enfeksiyonun yeri, boyutu belirlemektedir. Ayrıca bu işlemler hastanın bağışıklık sistemine göre de farklılık göstermektedir.
Omurga Enfeksiyonlarının Nedenleri
Omurga enfeksiyonları genellikle bağışıklık sisteminin yavaşlaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bir başka sebebi ise tüberküloz ve brusella hastalığıdır. Bu sağlık sorunları omurga enfeksiyonlarını ciddi şekilde tetiklemektedir. Tüm bunların yanında kötü beslenme, şeker hastalığı, kanser gibi durumlarda etkilemektedir.
Omurga enfeksiyonu kan yolu veya direkt bakterinin bulaşıp omurgaya gelmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bulaşan bu bakteri hastayı önce tahriş etmektedir. Ardından enfeksiyon tüm kemiklere yayılmaya başlamaktadır. Bu durum bölgelerin harap olmasına neden olmaktadır. Enfeksiyon tüm kemiğe yayılıp kanalı delerek omurga kanalı içerisinde ilerleyip omuriliğe baskı yapmaya başlamaktadır. Tüm bu durumlardan sonra ise omurga çökmeye başlamaktadır.
Omurga enfeksiyonu vücudun herhangi bir yerinde bulunan enfeksiyonların kan yolu ile omurgaya ulaşması ile de oluşmaktadır. Bu enfeksiyon çeşidi en çok yaşlı insanlarda görülmektedir. Bir başka sebep ise daha önce geçirilmiş olan omurga ameliyatından önce veya sonra oluşan enfeksiyonlardır.
Omurga Enfeksiyonlarının Tedavisi
Omurga enfeksiyonun tedavisinde öncelikle erken tanı ve teşhis oldukça önemlidir. Ardından ateşlenme ve aşırı ağrıdır. Bu ağrılar hastanın ayağa kalkması durumunda artış göstermektedir. Oluşan ağrılar yatılması durumunda geçmektedir. Geçirilmiş bir enfeksiyon sonucunda da omurga enfeksiyonlarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Tüm bunların yanında omurgada kırık ve kamburluk sonrasında omuriliğe aşırı bası sonrasında da omurga tedavisi işlemi yapılmaktadır. Cerrahi işlem ile oluşan bası kaldırılması gerekmektedir.
Omurga enfeksiyonunun teşhisi için öncelikle hastanın hikayesi dinlenmesi gerekmektedir. Daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, ameliyatlar göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ardından kan tahlilleri ve görüntüleme sistemleri sayesinde enfeksiyonun şekli belirlenmektedir. Ardından bu enfeksiyona neden olan bakterinin çeşidi belirlenmektedir. Tedavi işlemi de bakterinin cinsine göre, yerine göre ve büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir.
Omurga enfeksiyonun teşhisi konulduktan sonra bazı tedaviler cerrahi işlem gerektirirken bazıları gerektirmez. Cerrahi işlem gerektirmeyen tedavi yöntemi antibiyotik kullanımı ile gerçekleşmektedir. Uygulanan tedavi şekli ise enfeksiyonun şiddetine göre veya mikroorganizmanın çeşidine göre farklılık göstermektedir. Antibiyotik veya antifungal ilaçlar ağız yoluyla veya damardan verilerek uygulanmaktadır.
Damardan ilaç uygulama işlemi için hastanede bir doktor gözetiminde gerçekleşmektedir. Cerrahi işlem gerektiren omurga enfeksiyonu tedavisi ise antibiyotik tedaviye yanıt vermeyen hastalarda uygulanmaktadır. Bu tedaviler genellikle omurga kırıklarında veya omurların zedelenmesi durumunda uygulanır. Cerrahi işlemler enfeksiyonun şiddeti, basısı ve vermiş olduğu tahribata göre farklılık göstermektedir.
Omurga enfeksiyonlarının tedavisinde temel amaç enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca omurganın normal yüklenmeler ile hasar görmesini engellemektir. Omurga enfeksiyonları tedavisi özellikle felç gibi durumların ortadan kaldırılması için oldukça önemlidir.