Epilepsi Cerrahisi
Epilepsi hastalığı hemen hemen her yaşta ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Epilepsi rahatsızlığı yaşayan kişilerin günlük yaşantıları olumsuz yönde etkilenmektedir. Tedavi aşaması oldukça uzun sürmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı epilepsi yönteminde uygulanan tedaviler cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tıp alanında da oldukça yenilikler meydana gelmektedir. Cerrahi yöntemlerin gelişmesinden dolayı epilepsi tedavisinde cerrahi işlemlerin uygulanmasını daha kolay bir hale getirmektedir.
Epilepsi hastalığı ise istemsiz olarak kasılmaların meydana gelmesi ile oluşmaktadır. Geçirilen bu nöbet esnasında bilinç kapalı durumdadır. Ayrıca bazı duygusal dalgalanmalarda meydana gelmektedir. Bunun sebebi ise nöbet esnasında beynin bazı bölümlerinin fonksiyonlarını devam ettirmemesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle halk arasında bu hastalığa sara adı verilmektedir. Geçirilen nöbet esnasında kişide titremeler meydana gelir. Aynı zamanda bilinç kaybı ve ani vücut hareketleri de ortaya çıkmaktadır. Geçirilen epilepsi nöbetleri aynı anda birden fazla tekrarlanabilmektedir. Epilepsi rahatsızlığı ilaçlarla tedavi altına alınabilmektedir. Fakat bazı durumlarda ilaç tedavisine yanıt alınmayabilir. Böyle zamanlarda ise epilepsi cerrahisi yöntemine başvurulması gerekmektedir.
Epilepsinin Nedenleri
Epilepsi cerrahi yöntemine başlamadan önce hastalığın nedenlerini tespit etmek gerekmektedir. Oluşan epilepsi rahatsızlığı yaş gruplarına göre herkeste farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Epilepsinin sebebi bazı hastalarda bulunurken bazı hastalarda ise sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalığa neden olan sebeplere bakılacak olunursa;
Beyinde oluşan tümörler
Genetik faktörler
Sinir sisteminde oluşan kalıcı hasarlar
Beyin dokusunda oluşan rahatsızlıklar
Zor doğumlardan dolayı gelişen travmalar epilepsi rahatsızlığına neden olabilmektedir.
Epilepsinin Belirtileri
Epilepsi rahatsızlığı herkeste farklı şekillerde görülmektedir. Oluşan nöbetler bazen çok basit bir şekilde olup bazen de çok karmaşık bir halde meydana gelmektedir. Bundan dolayı da farklı sebepler ortaya çıkmaktadır. Önceden basit bir şekilde geçirilmiş olan bir nöbet diğerinde çok ağır bir şekilde geçirilmektedir. Hasta nöbet esnasında bilinçsiz bir durumdadır ve ne yaptığının farkında değildir. basit geçirilen nöbetlerde ise hastanın bilincinin açık olduğu görülmektedir. Ancak karmaşık geçirilen nöbetlerde ise hastanın bilinci kapalıdır ve kasılmalar bilinçsiz hareketlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Epilepsi hastalarında nöbet öncesinde veya nöbet esnasında görülen bazı durumlar vardır. Epilepsi cerrahisi için öncelikle nöbet öncesi durumlar belirlenmesi gerekmektedir. Epilepsi hastalarında nöbet öncesinde ortaya çıkan durumlar ise;
Görmede meydana gelen bozukluklar
Midede oluşan bulantı
Baygınlık hissi
Vücudun genelinde meydana gelen uyuşmalar
Kaygı bozuklukları gibi durumlar gözlenmektedir.
Epilepsi esnasında meydana gelen durumlara bakıldığında ise;
Nöbet esnasında ağızdan köpük gelmesi
Dişlerin birbirine kenetlenmesi
Sürekli olarak kafa sallanması
Konuşmada meydana gelen bozukluklar gibi sorunlar gözlenmektedir.
Epilepsi fonksiyonuna neden olan ve beyindeki fonksiyonların yerine gelmemesi durumunda cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Epilepsi cerrahisi ise bu alanda devreye girmektedir. Cerrahi işlem sayesinde sorunlu olan bölgeye müdahale edilmektedir. Baskı yapılarak veya sorunlu olan bölgenin ortadan kaldırılması ile cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir. Cerrahi işlemlerden önce hastanın nörolojik muayenesi yapılmaktadır. Yapılan tetkikler sonucunda bir heyet oluşturularak hastanın cerrahi işlem görüp görmeyeceği kararlaştırılmaktadır.
Epilepsi cerrahisinde kullanılan bir başka tedavi yöntemi ise elektrod yerleştirilmesidir. Bu işlem epilepsinin tam ne zaman gerçekleşeceği bilinmediği anda kullanılmaktadır. Yapılan bu yöntem ile beyindeki odak tespit edilmektedir. Ardından sinyaller yardımı ile çıkarılacak olan alan belirlenmektedir. Yapılan bu işlem ile epilepsiye neden olan bölüm çıkartılmaktadır. Ardından hastanın ilaç tedavisine geçilmektedir. Bu süreç ise hastanın ne sıklık ile epilepsi nöbeti geçirdiğine bağlıdır.
Epilepsi hastalığı cerrahi işlemlerinden sonra hasta ilaç kullanmaya devam eder. Epilepsi tedavisi uzun dönemli bir tedavi olmasından dolayı sabır gerektiren bir süreçtir. Uzun ve sürekli olarak kontrollerin yapılması durumunda hastanın ne zaman epilepsi nöbeti geçireceği tespit edilmektedir. İlaç kullanımı ise doktor kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Epilepsi nöbetlerinde azalmaların görülmesi durumunda ise ilaçlar yavaş yavaş doktor gözetiminde azaltılmaktadır. İlaçların tamamen bırakılması ise doktor kontrolünde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Epilepsi cerrahi işlemleri hem ilaç tedavisini hem de ameliyat tedavilerini kapsayan uzun bir süreçtir. Epilepsi hastalığı ise uzun bir süre tedavi altında kalınması durumunda yanıt vermektedir. Bunun yanında hastanın ne sıklıkla epilepsi nöbeti geçirdiği, geçirmiş olduğu nöbetin tipine bağlı olarak tedavi süreci de farklılık göstermektedir.