Gergin Omurilik Sendromu

Gergin Omurilik Sendromu

Gergin Omurilik Sendromu

Gergin omurilik sendromu doğuştan veya sonradan omuriliğin gerilmesi sonucunda meydana gelmektedir. İlerleyen zamanlarda omuriliğin gerilmesinden dolayı şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Ayrıca ayaklarda ve bacaklarda kuvvetsizlik meydana gelmektedir.

Omurilik sendromu genellikle anne karnında iken omuriliğin yapışmasına veya gerilmesine neden kalın filum gibi nedenlerden dolayı omurilik gerilmesi başlamaktadır. Normal doğan bebeklerde omurilik uzunluğu gelişim esnasında yetişkinlerin seviyesine gelmektedir. Meydana gelen hastalık sinir dokulara doğru kan akışını yavaşlatmaktadır. Bunun sonucunda da sinirlerin işlemlerini kaybetmesine neden olmaktadır.

Gergin omurilik sendromu kendi içerisinde iki bölüme ayrılmaktadır. İlki doğumsal sendrom ikincisi ise seconder sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır. Seconder gergin omurilik sendromu genellikle yetişkinlerde görülmektedir. Bunun nedeni ise enfeksiyonlar, çeşitli ameliyatlar sonrasında meydana çıkan komplikasyonlar ve tümörler neden olmaktadır. Omuriliğin gerilmesinden dolayı hücrelerin ihtiyacı olan kan akışı engellenmektedir. Bu sebepten dolayı yeteri oksijene ulaşamayan sinir hücreleri hastaların çeşitli semptomlar geçirmesine neden olmaktadır.

Doğumsal olan gergin omurilik sendromu ise embriyo döneminde ortaya çıkan bir sorundur. Bebeklerdeki belirtilerine bakıldığında bel bölgesinde aşırı kıllanmaların oluşmasıdır. Ayrıca bel bölgesinde gamze şeklinde şekillerin oluşması ve deride renk değişimleri meydana gelmektedir. Bebeklik döneminde teşhis edilmesi durumunda gerekli müdahaleler yapılması durumunda kontrol altına alınabilmektedir. Geç kalınması halinde böbrek yetmezliği, idrar tutamama, omurga eğriliği, ayaklarda şekil bozuklukları gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Gergin omurilik sendromunun ağrıları yaş ilerledikçe daha belirgin hale gelmektedir. Ayrıca çocukların omurga yapıları ve omurilik gelişimlerinin farklı olmasından dolayı hastalık belirtilerinin şiddetin kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalarda hastalığın belirtileri çok net bir şekilde yaşanmaktadır. Bazılarında ise bu süreç daha hafif bir şekilde atlatılmaktadır. Gergin omurilik sendromlarının belirtilerine bakılacak olunursa;

Bel bölgesinde ve bacaklarda meydana gelen ağrılar

Omurgada eğrilik

Kontrol altına alınamayan bağırsak hareketleri

Kaslarda meydana gelen güçsüzlük

Yürüyüş bozuklukları

Kasıklarda ve bacaklarda uyuşma hissi gergin omurilik sendromlarının sebepleri arasında yerini almaktadır.

Bel bölgelerinde meydana gelen ağrılar genellikle kalça ve bacak bölgelerinde hareket halinde artış göstermektedir. Ayrıca bazı hastalarda öne veya arkaya doğru eğilme hareketlerinde şiddetli ağrılar ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda elektrik verilmiş gibi ağrı ve acı hissedilmektedir. Belirtilerin ardından bel bölgesinde çukurlaşma ve ayaklarda şekil bozuklukları meydana gelmektedir.

Vücutta oluşan bu ağrılar zaman zaman gergin omurilik rahatsızlıkları ile karıştırılmaktadır. Tümör ve enfeksiyon gibi omurga rahatsızlıkları genellikle gergin omurilik semptomlara sahiptir. Diğer hastalıklardan ayırmak için hastanın sırt üstü yatış pozisyonunda ağrıda azalma meydana gelmez. Ayrıca hastalarda meydana gelen kaslardaki güçsüzlük diğer hastalıklardan ayıran özellikler arasında yerini almaktadır.

Gergin Omurilik Sendromu Tedavisi

Gergin omurilik sendromu ilerleyen bir hastalıktır. Bu sebeplerden dolayı tedavi esnasında cerrahi işlem gerektirmektedir. Gerilmiş olan omuriliğin serbest hale gelmesini sağlamak için cerrahi işleme ihtiyaç duyulmaktadır. Tedavi aşamasında öncelikle tetkikler yapılmaktadır. Görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak tanı kısmında kemik yapısını görmek mümkündür. Ayrıca yapılan taramalar bu hastalığa kesin tanı konulmasını sağlamaktadır.

Gergin omurilik sendromu yapılan tetkikler sonucunda ameliyat aşamasına gelmektedir. Yapılan ameliyatlardaki temel amaç ise omurilikte meydana gelen gerginliği oluşturan patolojiyi yok etmektir. Bu ameliyat esnasında sinirlere zarar vermemek gerekir. Bundan dolayı ameliyat işlemi nöromonitör eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat bel bölgesinde kesit açılmakla başlayıp omuriliğin yapışık olduğu dokular birbirinden ayrılmaktadır.

Gergin omurilik sendromunda yapılan ameliyatın zamanlaması ise oldukça önemlidir. İleri evrede bulunan gergin omurilik sendromunda nörolojik mesane sorunları meydana gelmektedir. Cerrahi operasyonlar ise bu belirtilerin ortaya çıkmamasından önce yapılması gerekmektedir. Bunun amacı ise sinirlere zarar vermeyi engellemek ve en aza düşürmektir.

Gergin omurilik operasyonları esnasında bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Çok az da olsa meydana gelen bu durumlar uzman doktorlar tarafından en aza indirilmektedir. Oluşabilecek komplikasyonlara bakıldığı zaman;

Beyin omurilik sıvısının operasyon esnasında açık bölgeden dışarıya taşması

Yara bölgesinde meydana gelebilecek enfeksiyon

Menenjit hastalığı

Bağırsaklarda ve mesanede bozukluklar

Vücutta oluşan güç kaybı gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Yapılan işlemlerden sonra hastalar birkaç hafta içerisinde günlük hayatlarına devam edebilmektedir. Bunun yanında ameliyat sonrasında oluşan bağırsak fonksiyonlarının yerine gelmesi işlemi bazı durumlarda uzun sürebilmektedir.

Hier erwartet die Spieler eine ausgesprochen gute Darstellung sowie beste Qualität. vulkan casino Der Kundendienst ist per E-Mail, Live-Chat oder telefonisch rund um die – Uhr erreichbar. große auswahl Er kann jedoch in neue Drehungen umgewandelt werden, sodass Sie lernen können, wie ein bestimmter Spielautomat funktioniert. vulkan vegas Ja, der Kundensupport unter Vulkan Sin city muss 24/7 each Live Chat erreicht werden. und das