Omurilik Tümörleri
Omurilik beyin fonksiyonlarının vücuda iletilmesinde görevlidir. Vücutta sinir sisteminin önemli bir parçasıdır. Omurilikte kanser hücrelerinin yer alması oldukça sıkıntılı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Oluşan tümör hücrelerinin iyi huylu veya kötü huylu olduğu genel olarak anlaşılması zordur. Omurilik tümörlerinin tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ve tıp sayesinde cerrahi operasyon oldukça başarılıdır.
Omurilik tümörlerinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bunun yanında tümörlerin oluşmasında genellikle genetik etkilerin neden olduğu unutulmamalıdır. Bazı yapılan araştırmalar sonucunda ise omurilik tümörlerinin kimyasallara maruz kalmasından dolayı da oluşmaktadır. Ayrıca çevrede yayılan radyasyon ve çeşitli virüslerden de omurilik tümörlerine neden olmaktadır.
Omurilikte gelişen tümörler kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır. Bu tümörler omurilik zarından gelişen ve sinirlerde meydana gelen tümörler olarak farklılık göstermektedir. Oluşan bu tümörler sinirlere bası yapmasından dolayı felçlere neden olmaktadır. Ayrıca duyu kayıplarına ve idrar sorunlarına neden olmaktadır. Omurilikte tümörlerinin belirtileri genel olarak bel ağrıları, boyun ağrıları ve sırt ağrılarıdır. Ayrıca kollarda ve bacaklarda kuvvet kaybının olmasına ve duyu kayıplarına neden olmaktadır.
Omurilik Tümörlerinin Belirtileri
Omurilikte meydana gelen en ufak bir hasar tüm vücudu olumsuz etkilemektedir. Bu sebepten dolayı omurilik tümörünün bulunduğu kişiler tümörün bulunduğu yere göre ve boyutuna göre farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Omurilik tümörünün başlıca belirtisi olarak geceleri meydana gelen ağrılardır. Geceleri meydana çıkan şiddetli sırt ağrıları ve bel ağrıları hastaları oldukça rahatsız etmektedir. Zaman zaman meydana gelen ağrılar tümörün oluştuğu bölge değil tüm vücuda yayılmaktadır. Bu durum genellikle genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Omurilik tümörleri doğrudan omurilikte meydana gelen veya omurgada bulunan tümörlerin omuriliğe bası yapması sonucunda meydana gelebilmektedir. Bu durumda hastalarda çeşitli semptomların oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan bası şiddetinin sonucunda uyuşmalar ve aşırı ağrılar yer almaktadır.
Omurilik tümörlerinin genel belirtilerine bakılacak olunursa;
Sırtta ağrı ve boyun bölgesinde şiddetli bir şekilde oluşan ağrılar
Kollarda ve bacaklarda uyuşma hissi
Vücuttaki kaslarda zayıflık
Hastanın dengede durmasında zorlanması ve yürürken sıkıntı çekmesi
Bağırsaklarının hareketlerinde meydana gelen değişiklikler
Ani olarak meydana gelen felç, bacakların tutmamasına neden olmaktadır.
Tümör oluşan kişilerde idrar kaçırma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Tümörlerin belirtisi genellikle bel fıtığına benzediği için çoğu zaman gözden kaçabilmektedir.
Omurilikte oluşan tümörlerin belirtileri yavaş şekilde ilerlemektedir. Bu sebepten dolayı oluşan tümör 5 yıla kadar dayandığı bilinmektedir.
Omurilik tümörlerinin çocuklardaki belirtileri ise;
Çocuklarda meydana gelen şikâyetleri belirgin bir şekilde dile getiremedikleri için ağrıları ve güçsüzlük gibi şikâyetleri dikkate alınmalıdır. Bunun yanında çocukların dile getirdikleri her ağrıyı ve güçsüzlüğü omurilik tümörü olarak değerlendirmemek gerekir.
Çocuklar tuvalet eğitimini almasının ardından tekrar idrar kaçırma gibi sorunlar söz konusu olduğunda omurilik tümörü testi uygulanması gerekmektedir.
Çocukların gün içerisinde normal şekilde koşup oynamasının ardından sürekli denge kaybı yaşaması ve düşmesi durumunda test istenilmesi gerekmektedir.
Hastalarda meydana gelen bu şikâyetler ciddiye alındıktan sonra gerekli olan testler yapılmaktadır. MRG testleri sayesinde tümörün meydana geldiği kanalı yerini tüm ayrıntılı bir şekilde göstermektedir. Ayrıca iyi huylu olup olmadığı hakkında da bilgi vermektedir. Ardından yapılan elektro fizyolojik testler sayesinde sinirlerde meydana gelen iletiyi iletip iletmediği ortaya çıkmaktadır. EMG sayesinde sinirler değerlendirilmektedir.
Hastalarda meydana gelen omurilik tümörlerinin tedavi ilk olarak cerrahi müdahaledir. Tümörün bulunduğu bölgeden çıkartılması için öncelikle bir kür hazırlanmaktadır. Bu işlem iyi huylu tümörler için uygulanmaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ilk işlem tümörün çıkartılmasıdır. Ardından radyo terapi veya kemoterapi işlemine geçilmektedir.
Cerrahi müdahalelerin uygulanması sonucunda tıbbında gelişmesi ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Özellikle cerrahi işlemlerde kullanılan mikro cerrahi sayesinde hastalara küçük kesitler uygulanarak işlem tamamlanmaktadır. Cerrahi işlemlerin amacı tümörlerin bulunduğu bölgeden tamamen ya da kısmen çıkartmaktır. Bu işlem için öncelikle bulunan tümörün iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Genellikle omurga ve omurilikte bulunan iyi huylu tümörler için bu işlemler uygulanmaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise farklı operasyonlar uygulanmaktadır. Eğer hastada bulunan tümörün tamamen çıkartılması hastaya zarar verecekse kısmen alınmaktadır. Tümörün tamamen çıkartılamadığı durumlarda ise ek tedavi işlemlerine geçilmektedir. Gerekirse bazı durumlarda hastaya implant takılmaktadır.