Parkinson Cerrahi Tedavileri

Parkinson Cerrahi Tedavileri - Prof. Dr. Cüneyt Temiz

Beyin Tümörleri Teşhis, Tedavi ve Operasyonları

Parkinson hastalığı gençlere oranla yaşlılarda daha fazla görülmektedir. Oluşan bu rahatsızlık nörolojik bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Parkinson hastalığı belirtisini hasta dinlenme halinde iken ellerinde titremelerin ortaya çıkması ile görülmektedir. Bu durum bazı hastalarda ise hareketlerinde tutukluluk meydana gelmesi şeklinde gözlenmektedir. Kişilerde oluşan bu hastalık çok yavaş bir şekilde ilerleme göstermektedir. Bu sebepten dolayı hastalığın başlama aşaması tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın en önemli belirtileri dinlenme aşamasında ellerde meydana gelen titremelerdir. Hastalığın diğer belirtileri ise genellikle gençlerde görülen ayakların aşağıya doğru kıvrık bir şekilde olması ve içe dönük şekilde kasılmaların meydana gelmesidir.

Parkinson cerrahi tedavisi ise öncelikler hastanın yaşamış olduğu belirtilerin kesin bir şekilde tanısının konulması gerekmektedir. Bu hastalığın en belirleyici özelliği ise beyin içerisinde bulunan sinir hücrelerinin hasar görmüş olmasıdır. Ayrıca yıllar içerisinde beyin hücrelerinde bulunan sinir hücrelerinin azalma göstermesidir. Hücrelerin azalması durumunda Parkinson hastalığının belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Parkinson hastalığının sinir hücrelerine zararının olması tahmin edildiği gibi nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalığın nedeni genetik faktörler, çevresel etkilerde olabilmektedir. Yani Parkinson hastalığı beyindeki sinir hücrelerinin kaybolmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hücre kaybı sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlığın tedavisi ilaçla veya cerrahi müdahale ile tam olarak mümkün değildir. Fakat oluşan etkilerini biraz azaltmak mümkündür.

Parkinson hastalığının cerrahi tedavisinin yapılması için öncelikle bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Yapılan kan tahlilleri ve beyin görüntüleme sistemi ile hastaya Parkinson tanısı koyabilmek mümkündür.

Parkinson Hastalığının Tedavisi

Parkinson hastalığının ilk tedavisi öncelikle hastanın tetkiklerine bakılarak karar verilmektedir. Yapılan kan tahlilleri ve beyin görüntüleme işlemlerinin ardından Parkinson tedavisine geçilmektedir. Öncelikli tedavi olarak ilaç tedavi uygulanmaktadır. Fakat uygulanan ilaç tedavisinde gerekli yanıtın alınmaması durumunda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır.

Parkinson hastalığı uzun ve yavaş bir oluşma evresi içerisinde olduğundan dolayı tedavi süreci de oldukça yavaş ilerlemektedir. Bu uzun süreç içerisinde doktorun ve hastanın sıkı bir iş birliği içerisine girmesi gerekmektedir. Bu sebepten dolayı parkinson rahatsızlığında oldukça sabır gerekmektedir.

Parkinson hastalığının temel amacına bakıldığı zaman hastanın normal yaşantısına dönmesini sağlamaktır. Yaşamış olduğu titremenin ve istemsiz hareketlerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bunun yanında hasta olan kişinin sosyal hayatına kavuşması amaçlanmaktadır. Tedavi aşamasında hem nöroloji uzmanlarından hem de fizyoterapistlerden yardım alınmaktadır. Tedavi aşamasında hastanın düzenli bir şekilde kontrollerine gitmesi de oldukça önemlidir.

Teknolojinin gelişmesi günümüz tıp imkânlarının da gelişmesini sağlamıştır. Parkinson cerrahi müdahalelerin tam olarak yapılmış olması hastalığın tam olarak geçtiği anlamına gelmemektedir. Henüz bu hastalık için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tedavi yöntemi sadece hastalığın belirtilerini en aza indirmektedir. Parkinson hastalığının tedavi amacı ise hastayı rahatsız eden belirtilerin ve istemsiz hareketlerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.

Parkinson hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri ilaçla tedavi ve cerrahi tedavi olarak bulunmaktadır. Hastalıkta uygulanan en yaygın tedavi yöntemi ise ilaçla tedavidir. Doktorların verdiği belirli dozajdaki ilaçları ömür boyu hasta düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. İlaçların doktor kontrolü dışında bırakılmaması gerekmektedir. Doktorların vermiş olduğu ilaçlar kontrolsüz şekilde bırakılması durumunda hastalığın tekrar başlamasına neden olacaktır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda daha ciddi durumlarla karşı karşıya kalmak söz konusu olacaktır. ilaç tedavisi ile birlikte aynı zamanda fizyoterapist aracılığı ile fiziksel egzersizlerde yapılması gerekmektedir.

Parkinson hastalığının cerrahi müdahalesindeki temel amaç hastanın normal yaşantısına kavuşmasını sağlamaktır. Yaşamış olduğu sıkıntıları ortadan kaldırarak günlük yaşantısına rahat bir şekilde devam etmesini sağlamaktır.

Parkinson hastalığının ilaçla tedavisine yanıt vermeyen hastalarda Parkinson cerrahi müdahale işlemi uygulanmaktadır. Böyle hastalarda ilaç kullanımına rağmen herhangi bir değişiklik bulunmayıp aksine ilerleme görülmektedir. Yani ilerleyen zamanlarda istem dışı gelişen hareketlerin giderek artması söz konusudur. Bu durumlarda ise cerrahi müdahaleye gerek duyulmaktadır. Parkinson hastalığının tedavi yönteminde her hastaya farklı tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Yapılan bu tedavi planı için de her hastaya farklı metotlar doğrultusunda karar verilmesi gerekmektedir.

Parkinson hastalığının tedavi aşamalarını belirlerken öncelikle;

Hastalığın evresi

Hastanın yaşına

Hastanın mesleğine

Titremenin var olup olmadığına

Psikiyatrist sorunlarının olup olmaması göz önünde bulundurularak gerekli tedavi aşamaları uygulanmaktadır.

Hier erwartet die Spieler eine ausgesprochen gute Darstellung sowie beste Qualität. vulkan casino Der Kundendienst ist per E-Mail, Live-Chat oder telefonisch rund um die – Uhr erreichbar. große auswahl Er kann jedoch in neue Drehungen umgewandelt werden, sodass Sie lernen können, wie ein bestimmter Spielautomat funktioniert. vulkan vegas Ja, der Kundensupport unter Vulkan Sin city muss 24/7 each Live Chat erreicht werden. und das